Verzorging Rhododendron
Rhododendrons
Rhododendrons staan niet graag in kalkhoudende grond maar in een een zure, zanderige of venige grond, met een hoog humus gehalte. Heb je geen geschikte grond dan is deze goed aan te passen. Dit doe je door veel tuinturf, humusrijke zure compost, met naaldengrond of gecomposteerde boom schors, van sparren en pijnbomen. De zuurgraad mag niet hoger zijn dan 4,5 tot 5. Plant Rhododendrons niet te diep.
Winterhardheid
De winterhardheid varieert bij de verschillende Rhododendrons soorten. Zet ze niet op plaatsen met veel tocht. Een goeie aanwijzing voor de stadplaats is de grote van het blad, Hoe groter de bladeren hoe meer schaduw ze nodig hebben. Planten in de volle zon Kan alleen als de plant meer water kan opnemen dan hij verdampt.
Bloei
Na de bloei is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit doe je door de bloemtrossen te buigen en dan breken ze eigenlijk vanzelf af, en ontwikkelen zich meer nieuwe groeiknoppen.
Snoeien
Alle soorten Rhododendron verdragen snoeien uitstekend. Een Rhododendron hoeft niet perse gesnoeid te worden. Maar waarom zouden we dan wel snoeien? Als de Rhododendron bv te groot of te kaal wordt zou een rede kunnen zijn, maar ook als de Rhododendron gele bladeren krijgt of niet meer bloeit. Oude takken bloeien vaak niet meer uitbundig, worden kaal of hebben een lelijke vorm. Door de Rhododendron op de juiste wijze en rigoureus terug te snoeien, kan je de struik heel goed verjongen. De struik wordt zo weer lekker compact en geeft normaal gesproken het volgende seizoen al weer bloemen. Snoei de Rhododendron als deze is uitgebloeid. Dat is meestal in april of mei. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag. Verwijder als eerste al het dode of zieke hout, snoei een Rhododendron nooit ineens helemaal kaal. Haal oude takken helemaal weg. Hetzelfde geldt voor kruisende takken. Knip van de overige takken een deel van de tak weg maar laat de onderste bladerenkrans in tact. Knip de tak net boven een jonge scheut of knop af.