Verzorging Hortensia
De Grondsoort
De beste grondsoort voor een hortensia is verse, humusrijke grond, die goed doorlatend is voedzaam en neutraal tot lichtzuur. Dit is echter meestal niet haalbaar. De meeste Hortensia’ s doen het ook gewoon goed op normale tuingrond. Voorwaarde is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt. Krijgen ze dat niet, dan verleppen de bloemen erg snel. Het water moet echter niet bij de wortels blijven staan, want die zullen dan verrotten.
Voor het planten moet de grond goed losgemaakt worden, zodat de wortels lucht kunnen krijgen.
Compost zit vol met humus en is goed voor het verbeteren van de grond.
Het aanbrengen van een laag mulch is goed, doordat het vocht in de grond vasthoudt,zodat je minder water hoeft te geven. Bovendien verrot het materiaal langzaam maar zeker, zodat er nieuwe voeding ontstaat en de bacteriën die bij de verrotting betrokken zijn, maken de grond losser. Nog een voordeel van een mulchlaag is dat onkruid minder gemakkelijk ontkiemd.
PH waarde van de grond
Hortensia’s groeien het best op een licht zure grond . Zodra de grond alkalisch is zul je zien dat het blad van de plant langzaam lichtgeel wordt ( Chlorose). Als er voldoende voedingsstoffen, zoals ijzer, aanwezig zijn, is een hogere PH waarde nog wel aanvaardbaar.
Juiste hoevelheid licht
Alle soorten Hortensia’s zullen het goed doen op een beschutte plaats onder hoge struiken, die ervoor zorgen dat de plant geen of weinig middagzon krijgt. Er zijn Hortensia’s die volle zon of juist complete schaduw kunnen verdragen. Hoeveel zon een hortensia kan verdragen is af te leiden van het land van herkomst van de betreffende Hortensia.
Er zijn rassen met grote bladeren, de Hydrangea Aspera of de Hydrangea Sargentiana, die het ontzettend goed doen in de schaduw of halfschaduw. Zet je deze soort echter in de volle zon, dan zul je al snel zien dat de bladeren verbranden. De plant verliest via zijn grote bladeren erg veel water, en kunnen dit niet voldoende snel uit de grond halen. Pluimhortensia’s of bolhortensia’s daarentegen, kunnen heel goed volle zon verdragen, mits ze voldoende water krijgen.
Standplaats Hortensia
Direct zonlicht
- Hydrnagea paniculata
- Hydrangea macrophyla
- Hydrangea heteromalla
- Hydrangea arborescens
Halfschaduw, d.w.z. urenlang direct zonlicht, maar ook schaduw
- Hydrangea arborescens
- Hydrangea aspera
- Hydrangea macrophylla
- Hydrangea paniculata
- Hydrangea involucrata
- Hydrangea quercifolia
- Hydrangea sargentiana
- Hydrangea seerata
- Hydrnagea villosa
Schaduw, onder hoge struiken of bomen
- Hydrangea arborescens
- Hydrangea aspera
- Hydrangea quercifolia
- Hydrangea villosa
- Hydrangea sargentiana
Bloei
De bloemkleur van de hortensia, Hydrangea macrophylla, wordt sterk beinvloed door de grondsoort. De vuistregel is zure grond neigt naar blauw, basis grond neigt naar roze. Het gaat echter niet alleen om de zuurgraad of ph. van de grond. De aanwezigheid van opneembare aluminium is belangrijker. Op zure grond zal dit element makkelijker door de plant worden opgenomen dan op kalkhoudende, maar het moet natuurlijk wel aanwezig zijn! Wilt U blauwe hortensia’s geef dan aluin, maar let wel, bevat de grond veel kalk dan kan dit soms weinig resultaat geven. Wilt U roze of rode hortensia’s maak de grond dan minder zuur door kalk te geven en géén aluin.
Wit-bloeiende hortensia’s veranderen niet van kleur door de grondsoort. Wel kunnen ze, net als alle hortensia’s doorkleuren naar een veelal rode herfstkleur; in de zon geplant gaat dit proces veel sneller dan in de schaduw.
Laat de uitgebloeide bloemen bij voorkeur aan de plant, ze beschermen de bloemknoppen in het volgende voorjaar tegen de nachtvorst en kunnen zo meehelpen aan een rijkere bloei. Hydrangea is in het algemeen een zeer gemakkelijke ziektevrije plant, alleen is het een dorstige plant, zet een Hydrangea nooit op een te droge en zonnige standplaats. Zon kan alleen als de plant voldoende vocht tot zijn beschikking heeft.
Hortensia Snoeien
De hortensia, Hydrangea macrophylla, kan, direct na de winter in begin maart, op verschillende manieren gesnoeid worden.
Twee methoden zijn gangbaar
* Stevige snoei om de drie tot vijf jaar, tot op twee of drie ogen van de grond, alle takken, met als resultaat in het eerste jaar na de snoei, flinke groei maar weinig bloei, daarna twee tot vier jaar rijke bloei en mooie volle planten.
*Elk jaar snoei tot op twee of drie ogen van de grond, maar elk jaar slechts de helft van de takken, alleen die takken die het jaar daarvoor niet gesnoeid zijn, met als resultaat alle jaren een gelijkmatige maar iets minder uitbundige bloei en wat opener struiken.
De pluimhortensia, Hydrangea paniculata, kan wel ieder jaar gesnoeid worden zonder de bloei te verminderen, de soort bloeit betrouwbaar op het éénjarige hout, net als de Hydrangea arborescens. Niet snoeien kan natuurlijk ook, het aantal bloemen wordt dan talrijker maar de afzonderlijke bloemen wat kleiner. Dit kan voor de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ overigens een voordeel zijn.
De overige Hydrangea soorten behoeven geen snoei of stellen het zelfs helemaal niet op prijs.