Verzorging Buxus
Buxus wordt vooral gezien als haagplant en dat is natuurlijk niet geheel ten onrechte. Het is een plant die traditioneel als haag- en vormplant wordt toegepast. Al in de baroktuinen was het de vormgever van de strakke geometrische stijlfiguren. De modernere variant daarvan heeft vanaf het eind van de vorige eeuw de Nederlandse tuinen veroverd, geen tuin meer zonder Buxus haag. Wellicht de belangrijkste troef van de buxus is dat de plant wintergroen blijft. Deze zeer compacte, gesloten en donkergroene buxushagen zijn dan weer ideaal voor het afboorden van bloem borders. Door het aanplanten van buxushaagjes verkrijg je het hele jaar door bladhoudende structuren in de tuin. Je kunt uiteraard ook dergelijke structuren in de tuin aanbrengen met groenblijvende liguster of met lonicera, maar die moet je dan wel veel vaker snoeien aangezien deze veel sneller groeien dan de geliefde Buxus. Buxus groeit niet zo snel en is daardoor de ideale plant voor laagblijvende haagjes en voor het vormen van figuren, bollen, kegels en spiralen.
Snoei en Vormsnoei
Voor het verkrijgen van nette en strakke haagjes dien je de buxus toch minstens twee keer per jaar te snoeien. Buxus verdraagt het snoeien zeer goed en vormt op de oude takken nieuwe zijscheuten. Als je buxus meermaals snoeit wordt deze voller, steviger en mooier doordat de afgesnoeide twijgen gaan vertakken.
Snoei je slechts één keer dan bekom je een losse, minder stevige plant die in de winter de sneeuwlaag niet kan dragen waardoor er takken uit de Buxusbol of -haag kunnen afbreken.Vanaf eind mei tot eind juni is het ideale moment om jouw buxussen te snoeien. De tweede scheerbeurt kan dan best volgen vanaf half augustus tot halfweg september. In elk geval ruimschoots vooraleer de winter zijn intrede doet, zodat de Buxus zich nog voldoende kan herstellen. Daarenboven krijgen de nieuwe scheutjes die na deze laatste snoeibeurt worden gevormd de tijd om zich voldoende te verhouten vooraleer het begint te vriezen. Kruidachtige jonge takjes zullen bij de eerste vorst bevriezen wat geen fraai winterzicht biedt.
Voor het snoeien van buxus wacht je het best op een bewolkte dag om verbrandingsverschijnselen te voorkomen. Na het snoeien van de Buxushaag hebben de takjes en de bladeren open wondjes waarlangs bij warm weer veel water kan verdampen. De bovenste bladeren drogen dan uit en kleuren geelbruin en verdorren wat de Buxus een stuk minder mooi maakt. Aangezien Buxus niet zo snel groeit zal het een heel tijdje duren voordat de haag weer mooi is. Een andere toepassing is het snoeien van Bollen, kegels of piramiden. Je kunt er ook lekker je eigen fantasie op loslaten. De vorm snoei kent een lange traditie. neem als voorbeeld maar de paleis of kasteel tuinen.
Standplaats en grondsoort
Buxus kan in de zon , maar ook prima in de schaduw. Het is van nature een bosplant die zelfs vrij diepe schaduw goed verdraag. Wel is het een plant die veel voeding vraagt. Flink mesten is dus belangrijk. Dit kan heel goed met gedroogde koemest korrels. De Buxus heeft niet echt een voorkeur aan een bepaalde grondsoort.
Ziekte
Helaas wordt de Buxus de laatste tijd geplaagd door een vervelende schimmelziekte. In natte zomers vieren allerlei schimmelziekten hoogtij. Dit is niet anders voor de schimmelaantasting bij Buxus. De schimmel Cylindrocladium buxicoli zorgt bij de Buxus voor bladval.
Deze schimmel leidt vaak tot het afsterven van een hele Buxus beplanting. De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen. Ook is deze buxusschimmel goed te herkennen aan de zwarte streepjes in lengterichting op de stengels. Bij aantasting van deze buxusschimmel verliezen vele takken een groot deel van hun bladeren en ook de takken drogen uit waardoor deze tot diep in de plant afsterven. Omdat deze plaag zo veelvuldig voorkomt zijn er speciaal middelen ontwikkeld die zeer effectief werken tegen deze schimmelziekte. Hoewel de schimmel te bestrijden is met een schimmelwerend middel is dit natuurlijk niet ideaal. Beter is het om er voor te zorgen dat de weerbaarheid van de planten goed blijft. Door het gebruik van effectieve Micro organismen en door een optimale voedingstoestand. Ook is het belangrijk bij een beginnende aantasting direct in te grijpen. Snoei de zieke takken weg . Vergeet daarna niet de snoeischaar te ontsmetten. Als de aantasting te laat wordt ontdekt, kan het verstandig zijn de strijd direct op te geven. Het is dan vrijwel onmogelijk om de aantasting nog goed onder de knie te krijgen.
Ilex crenata is een goede Buxus vervanger.
< < Terug naar Plant & Snoei advies