Snoei onderhoud
Onder leibomen verstaan we bomen waarvan de takken in een bepaalde, horizontale richting geleid worden. Elk jaar moet de boom worden teruggesnoeid. Zo ontstaat een groene schutting die privacy bied. Om dit te doen slagen moet men snoeien. Als dat niet gebeurt zal de boom weer terug groeien naar de oorspronkelijk vorm. Enkele bekende vormen zijn de Lei Linde en de Dak Plataan.
Bij leibomen worden de takken van de boom in een horizontale positie geleid. Dit gebeurt in een frame van bamboe of er word een frame gebouwd en daar de bomen in geleid. Na een aantal jaar wanneer de takken dik genoeg zijn kan het frame verwijdert worden. Wij adviseren gemiddeld zo’n 3 tot 4 jaar. Dit is afhankelijk van de groeisnelheid van de boom. De takken worden vastgebonden met bindbuis. Dit bindbuis heeft de eigenschap om enigszins mee te rekken. Wel is het aanbevolen om regelmatig het bindbuis te controleren. Het kan losraken of als de tak te dik wordt gaan knellen. De tak zou hierdoor kunnen afsterven.
In principe volstaat het om leibomen eenmaal per jaar te snoeien. Uiteraard kun je ervoor kiezen om dit vaker te doen. De leiboom ziet er dan in de zomer nog strakker uit. Er zit ook verschil in de manier waarop gesnoeid kan worden, dit is afhankelijk van de soort (lei)boom.
Snoeischaar of elektrische heggenschaar
Met een snoeischaar kun je heel gericht snoeien zodat er geen bladschade optreedt. Dit is vooral aan te bevelen bij bomen met een groot blad. Denk hierbij aan bv de lei-plataan. Bij vruchtdragende leibomen zoals de lei-sierappel is er bovendien kans op schade aan de pas jonge vruchten.
Hoe leibomen snoeien
Er zijn verschillende manieren om een leiboom te snoeien. Leibomen kunnen worden geknot, dus tot de hoofdtak kaal snoeien, als een haag geschoren worden of de leiboom deels terug te snoeien.
Voor het snoeien is het belangrijk te weten hoe een leibomen is opgebouwd. Bij een leiboom worden takken horizontaal vastgebonden, met bindbuis, in een rek. Dit rek bestaat uit meerdere etages. Dit zijn de hoofdtakken en vormen de basis van de leiboom. Vanuit deze hoofdtakken zullen zich nieuwe scheuten ontwikkelen. Deze scheuten worden wel gesnoeid. De wijze van snoei verschilt per methode.
Het knotten van Dak- leibomen
Bij het knotten van Dak- leibomen worden de zijscheuten tot dicht bij de hoofdtak af gesnoeid. Er blijft dus een kale horizontale tak over. Niet elke leiboom kan je zo snoeien. Het knotten gebeurd als er geen blad meer aan de boom zit dus in de wintermaanden en dan alleen als het niet vriest. Als het blad van de bomen is zijn de zijtakken ook beter te onderscheiden van de hoofdtakken. Knip alle zijscheuten met een snoeischaar terug tot op de hoofdtak.’ De Leilinde en leiplataan zijn zeer geschikt voor de methode
Scheren van leibomen als haag
Het scheren van een leiboom kan het makkelijkst is eigenlijk niet anders dan het knippen van een haag. Met een heggenschaar of snoeischaar snoeit u het blad eraf. U brengt zo de Leiboom weer in model. Bij deze methode knip je delen van de zijscheuten af. In het vervolg zullen er vanaf de zijscheuten nieuwe scheuten ontwikkelen. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen en dus meer blad, een dichtere leiboom dus.
Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag, dit voorkomt brandschade aan het blad. De Lei- Liquidambar Beuk en Linde zijn zeer geschikt voor deze methode.
Wanneer leibomen snoeien
De snoeitijd verschilt van boom tot boom. De meeste bomen kunnen zowel in de zomer als in de winter gesnoeid worden. Als je een leiboom wilt knotten doe je dit het beste in de wintermaanden als het niet vriest. De structuur van de takken is dan goed zichtbaar omdat het blad er af is. Een leiboom als haag snoeien gebeurd in de zomer. Groeit de boom erg hard dan kan dit herhaalt worden in de wintermaanden.