Heesters snoeien
Snoeien is een kwestie van een beetje lef hebben, het lijkt heel moeilijk maar dat valt reuze mee. Onthoud snoeien is groeien. Maar waarom is snoeien nu zo belangrijk?
- Het zorgt ervoor dat de plant in model blijft
- Het verjongt de plant
- Het bevordert de groei
- Het zorgt voor een mooiere en betere bloei
- Het geeft een betere opbrengst van fruit
- Het voorkomt wildgroei
Wanneer snoeien we heesters
Wanneer snoeien we een heester? Aan de heester kun je zien wanneer hij bloeit. Als je in de winter bloemknoppen aan de takken ziet zitten, dan is het een heester die vóór de zomer bloeit. Snoeien doe je ná de bloei bij deze heesters. Knip ieder jaar 1/3 van de oude takken laag bij de grond weg. Op deze manier verjong je de struik, en blijft hij goed bloeien.
Een aantal heester die in deze categorie vallen zijn o.a.
- Bruidsbloem
- Boerenjasmijn
- Forsythia
- Ribes
- Sering
Zomer – en najaars bloeiers
Zomer- en najaar bloeiers zijn heesters waar in de winter uitgebloeide bloemen aan zitten, en hebben in de (na)zomer gebloeid. Ze maken nieuwe bloemknoppen in het voorjaar, op jonge takken. Snoei deze heesters in het voorjaar. Deze heesters knip je vrij laag boven de grond terug. Ze bloeien in de op de jonge scheuten. Houd daarbij de Hortensia soorten in de gaten. Je hebt namelijk soorten die op 1 jarig en 2 jarig hout bloeien. De Paniculata soorten en Arborescens soorten zijn de soorten die op 1 jarig hout bloeien. De Meeste Macrophylla soorten bloeien op 2 jarig hout dus daar is verjoningssnoei gewenst. Een Vlinderstruik heeft holle stelen. Belangrijk is dat je hier niet te vroeg snoeit. Er kan water in deze holle stelen komen en bij een late vorst zal dan de plant kapot vriezen. Dit geldt uiteraard voor alle heesters met holle stengels.
Een aantal heester die in deze categorie vallen zijn o.a.
- Caryopteris
- Hibiscus
- Hydrangea paniculata soorten ( bloeien op 1 jarig hout)
- Lavendel
- Rozen
- Spirea
- Vlinderstruik
Grote heesters snoeien
De langzaam groeiende heesters die op oude takken bloeien zijn vaak prachtig en wil je zo weinig mogelijk aan doen, maar toch is het soms nodig om wat vorm snoei toe te passen. Het advies is om alleen takken die beschadigd zijn, langs elkaar schuren of echt in de weg zitten te snoeien. Snoei ze 1 cm boven een ‘binnen oog’ als je wilt dat ze compact blijven. De groei zal dan naar het midden van de struik gaan. Knip je net boven een ‘buitenoog’ dan groeit de tak naar buiten, en wordt de heester breder.
Een aantal heester die in deze categorie vallen zijn o.a.
- Cornus
- Magnolia
- Toverhazelaar
- Viburnum
Besdragende heesters snoeien
Bessen zie je eigenlijk pas altijd na de bloei in de late zoemer ofwel najaar aan de heesters De bloei ismeestal onopvallend en in het voorjaar. Knip bij deze heesters in het najaar enkele oude takken laag boven de grond weg. Uit het hart van de struik groeien in het volgende voorjaar nieuwe scheuten, laat deze doorgroeien. Dit zijn de toekomstige bes dragende takken.
Een aantal heester die in deze categorie vallen zijn o.a.
- Callicarpa
- Kardinaalsmuts
- Sneeuwbes
- Viburnum
Wanneer snoeien voor mooi blad
Sommige heesters staan in de tuin voor het mooie opvallende blad. Het kan de kleur of juist de vorm zijn. Donkerrood goudgeel of zilverwit blad vallen op in de groene tuin en geven vaak net iets extra. Bij deze heesters snoei je om veel jonge scheuten te krijgen, deze hebben de meeste kleur. Knip elk voorjaar enkele oude takken tot vlak boven de grond weg. Zo heb je elk jaar een struik met wat oude takken voor de hoogte en jonge scheuten met een felle kleur.
Een aantal heester die in deze categorie vallen zijn o.a.
- Berberis
- Bontbladige vlierbes
- Rood bladige vlierbes
- Kornoelje
Enkele speciale gevallen bij de heesters:
Uitgebloeide bloemen verwijderen:
Bij verschillende zuur minnende heesters zoals de Azalea, Pieris, Camelia en de rhododendron is het raadzaam om de uitgebloeide bloemen te verwijderen zodat de plant geen energie stopt in de aanmaak van zaden. Het best kun je de uitgebloeide bloemen dus van de plant afhalen.
Heesters met bessen, bloeien vaak in het voorjaar. Na de bloei mag je ook hier gaan snoeien maar wel zo dat je de twijgen waarop de bloemen zaten en waarop de vruchten zullen worden gevormd niet wegsnoeit. Hier snoei je dus alleen de oude, misvormde, zieke en of dode takken tot aan de grond af.
Enkele voorbeelden van sierheesters met bessen die in het voorjaar bloeien:
- Dwergmispel
- Japanse sierkwee
- Krentenboom
- Sneeuwbal